DOČASNÁ PÉČE

19.09.2013 21:15

Máš doma kousek místa pro další zvířátko, ale nechceš se uvázat na dlouhou dobu? Právě pro tebe je tady možnost dočasné péče.

 

Dočasná péče znamená poskytnout zvířeti domov na přechodnou dobu, než najde novou rodinu. V ČR jsou dočasné péče velice rozšířené.

 

    Například: Nějaké sdružení chce pomoci zvířeti v nouzi, jenže ho nemá kde umístit, do doby než se mu najde domov. Osloví proto veřejnost s prosbou o poskytnutí dočasného domova. Zájemce se jim pak ozve a dohodnou se spolu na podmínkách - na jak dlouhou dobu je schopen dočasku poskytnout, finance, (obecně sdružení proplácí veterinární výdaje, stravu hradí dočaskář, ale každé sdružení má různé podmínky), forma hledaní nového domova a následné předání zvířete novým majitelům. To vše bývá podloženo tzv. Smlouvou o dočasné péči, kterou obě strany podepíší.

    Další možností je ozvat se jakémukoliv sdružení, že máte zájem o případnou dočasku až bude potřeba. Napíšete jaké zvířátko jaké velikosti jste schopni u sebe "ustájit" a sdružení se vám ozve až bude právě takové, odpovídající vašim možnostem, v nouzi.

    Dočasné péče jsou také často hledány starým, nemocným nebo handicapovaným zvířatům, kterým by pobyt v útulku přitížil či potřebují intenzivní péči.. Nebo naopak mladým jedincům, kteří potřebují výchovu a socializaci a u kterých při vělkém počtu zvířat v nějakém zařízení toto není možné zajistit. Mají tak větší šanci do budoucna zařadit se do normálního chodu rodiny.

Taky se může stát, že si zvířátko natolik zamiluješ, že už u tebe zůstane napořád :-)

 

Dočaskářem může být každý, kdo má rád zvířata a rád by jim toutou cestou pomohl. Mnohdy jim tak zachrání život!

 

Soustu dalších informací o dočasných péčích najdeš na stránkách občanského sdružení Dočasky.cz