NEMOCI PSŮ A KOČEK

19.09.2013 21:16

 

NEMOCI PSŮ

NEMOCI, PROTI KTERÝM EXISTUJE ZÁKLADNÍ OČKOVÁNÍ

Psinka (D)

Virové onemocnění (morbillivirus) nepřenosné na člověka, nakazit se mohou psovité a lasicovité šelmy. Přenos probíhá kontaktem s nakaženým jedincem nebo s jeho sekrety. Virus je vylučován ještě 2-3 měsíce po infekci a jen polovina zvířat po nakažení virem onemocní psinkou.

Průbeh: Projevuje se nechutenstvím, výtokem z nosu a očí, může se objevit vyrážka ve slabinách, teplota. U straších pejsků je poškozena nosní houba a polštářky, zhrubnou a mohou praskat. Při postižení nervového systému může dojít k zánětu mozku a mozkových blan. U slabých zvířat se do 14 dnů rozvine celkové onemocnění (zápal plic, silné i krvavé průjmy, zvracení, křeče, ochrnutí, třes, oslepnutí a ztráta čichu, oslabení imunitního systému) , které často končí smrtí.

Léčba je pouze podpůrná a spočívá v podávání atb jako beriéře před druhotnou infekcí, léky proti křečím, zavodňování.

I když pes přežije vážnou formu psinky, zůstává trvale postižen, ať už slepotou, ztrátou čichu, ochrnutím či třesem těla, u šťěňat před výměnou mléčného chrupu zničí virus sklovinu chrupu trvalého. 

Očkování proti psince je spolehlivou ochranou!!

Vycucnuto z: https://www.zverolekarka.com/clanek?clanek=12  Přečti si více.

Infekční hepatitida (H)

Zánět jater, virové onemocnění (Canine AdenoVirus typ 1 /CAV-1/ )způsobuje žloutenku, výrazná bolestivost břicha, průjem, zvracení. Může postihnout i oči - zákal rohovky. Krvácení sliznic.

Postihuje psovité šelmy, ale i meděvdy. Člověk ani kočka se nakazit nemohou. Přenos prostřednictvím zevních parazitů zvířete, kontaminovaným oblečením nebo pomůckami. Nakažený pes virus vylučuje moří až 9 měsíců!!

Průběh: slabí jedinci náhle umírají do 7 dne od nakažení na selhání jater (často vypadá jako otrava). Psi, kteří si vytvořili větší hladinu protilátek propuká chronický zánět jater, ledvin, průjem, zvracení. Mohou nastat změny na očích, které časem vymizí avšak do budoucna se mohou rozvinout v zelený zákal.

Psi, kteří mají dostatečnou hladinu protilátek (i po očkování) vůbec neonemocní.

Léčba je pouze podpůrná - atb clona, zavodňování.

Vycucnuto z: https://www.zverolekarka.com/clanek?clanek=19  Přečti si více.

Parvoviróza (P)

Závažné virové onemocnění psů (Canine Parvovirus) projevující se úpornými průjmy a zvracením, u štěňat někdy náhlá smrt bez příznaků. poškozená srdce..

Virus je velice odolný a ve výkalech přežívá až roky!!! Lze však zničit UV zářením, Savem, silným peroxidem vodíku ...

Existují dva typy viru : CPV typ 1: smrtelné onemocnění štěňat do věku 3 týdnů (zánět střev a srdečního svalu, zápal plic)

                                CPV typ 2: pravděpodobně zmutovaný virus panleukopenie koček, vyskytuje se na celém světě a je nejčastější původce onemocnění

 

Nakazit se mohou všechny psovité šelmy, také kočky ale u nich probíhá nemoc bez příznaků. Zdrojem jsou infekční výkaly, také přes oblečení nebo na botech se přenáší.  

Průbeh: Parvovirus napadá lymfatickou tkáň kde ničí bílé krvinky, poté je vyplaven do krve, pronká do střevní sliznice, kostní dřeně, u šťěnat do srdečního svalu.

  • Myokardiální forma: pouze do dvou týdnu věku šťěněte (tzn u šťěnat která se nakazila už v děloze nebo záhy po narození). Velicé vzácná forma. Napadená zvířata se nedoívají nad 1 rok.
  • Střevní forma: Většina infekcí pravovirem probíhá bez příznaků (zvlášt u starších jedinců). Nejvíc rizikovou skupinou jsou šťěňata. Úporné zvracení, průjmy (nejprve kašovitý; pak vodnatý, krvavý, zapáchající) plynaté a bolestivé bříško, slabost, dehydratace. Postihujei krvetvorbu a oslabuje imunitu zvířete as může nastat celková sepse.
  • Neonatální forma: vzácně se objevuje u šťěňat do 10 dnů věku, která nedostala mlezivo od matky. Náhlý úhyn bez příznaků, celková infekce.

Komplikací může být sepse organismu, zánět jícnu v důseldku častého zvracení, zauzlení střev, postižení jater a srdce. Z nedostatku živin narušení růstu a vývoje zvířete.

Parvovriroza se prokazuje vyšetřením stoleice krevního obrazu (pokles leukocytů)

Proti původci samotnému neexistuje lék, zvíře musí být hospitalizováno. Léčba spočívá v kapačkách, několikadenní hladovce (nepodává se ani voda který vyvolává zvracení). Nitrožilně silná antibiotika proti celkové sepsi. na začátku onemocnění mohou pomoci hotové protilátky proti parvoviru. při zlepšování stavu se přechází na elektolytické roztoky a dietní krmivo. Pokud pes přežije 5 dní, většinou se uzdraví.

 

Parvoviroza není přenosná na člověka, avšak nebezpečné mohou být přemnožené střevní bakterie, hygiena je důležitá.

Jedinou spolehlivou prevencí je očkování!!

Vycucnuto z: https://www.zverolekarka.com/clanek?clanek=15 Přečti si více.

Parainflueza (Pi)

Neboli psí chřipka, přenáší se kapenkami, močí a kontaktem s nakaženým jedincem. Může vyustit až v zápal plic.

Přiznaky - horečka, kašel, dávení, výtok z nosu a očí. Nechutenství, malátnost.

Velice infekční a lehce se přenáší mezi psy, má méně závažný průběh než ostatní nemoci.

Atypická forma však může přejít až v ochrnutí psa.

 

Leptospiroza (L)

Pozor!!! Přenosná na člověka! Nakazit se mohou i ostatní domácí zvířata.

Vysoce nakažlivé bakteriální onemocnění, které se přenáší mezi psy sekrety, močí, trusem nebo přímým kontaktem s nakaženým zvířetem. Nejčastejší přenašeči a hostiteli jsou hlodavci, dále bývá často infikována stojata voda!

Příznaky: horečka, nechutenství, apatie, po čase žloutenka (poznáme že bělmo oka zežloutneú, krvácení sliznic, vředy v tlamě, selhání ledvin (nejčastěji příčina úmrtí). Diagnostika probíhá serologickým vyšetřením na hladinu protilátek. Léčba antibiotiky bývá při brzkém podání úspěšná. Vyléčený jedinec může leptospirozu vylučovat déle než rok!

Ochranou je očkování.

Vycucnuto z: https://www.hafici.cz/clanky/psi-nemoci-6/leptospiroza-nemoc-prenosna-ze-psa-na-cloveka-5212/ . Přečti si více

Odbornější článek si můžeš přečíst tady

Vzteklina (R)

Pozor!! Přenosná na člověka!! Smrtelná!

Nebezpečné virové onemocnění, přenosné prakticky na všechny teplokrevné živočichy, nejčastěji psi, kočky a netopýři.

Virus se přenáší porušenou kůží, nejčastěji tedy pokousáním, dále ptuje do CNS (centrální nervové soustavy). Inkubační doba 2-4 týdnů.

  • počáteční stádium: změny chování, polykání, slintání
  • stádium exitační: agrese, požíraní nepoživatelných věcí, škrábání se do krve (svědí kůže). Paralyzace hlasivek, změny na zornicích.
  • stádium paralytické: zvyšená teplota, pak nízká. Zvíře ochrne a následně umírá.

Léčba prakticky neexistuje, zvíře u kterého je diagnistikována je utraceno.

 

Při pokousání člověka rizikovým zvířetem se musí zvíře vyšetřit, pokud to není možné, musí se pacinet nechat vyšetřit a naočkovat. Léčba je účinná jen při včasném zaléčení. Pokud se infekce plně rozšíří, pacient vždy umírá.

 

Očkování proti vzteklině je u psů povinné!! 

Pokud majitel svého psa očkovat nenechá, může mu být podle § 71, odstavce 1a, bod 1 výše uvedeného zákona uložena veterinární správou pokuta až do výše 10 000 Kč, a za opakované porušení zákona lze uložit pokutu až 20 000 Kč.

Vycucnuto z: https://www.hafici.cz/clanky/psi-nemoci-6/vzteklina-ii-3291/ Přečti si více.

SUPR ČLÁNKY NAJDEŠ NA HAFICI.CZ